Heel ligt centraal in het hart van Midden-Limburg. Sinds 1 januari 2007 valt Heel onder de nieuwe gemeente Maasgouw. Het aantal inwoners (Heel en Panheel) bedraagt 4.454 (per 1 januari 2012). De geschiedenis van Heel gaat terug tot in de Romeinse tijd onder de naam Catualium, een bestuurscentrum van het land der Catualiers. De bevolking bestond uit oude Kelten vermengd met Germanen. Door Catualium (Heel) liep een oude Romeinse heirweg (tegenwoordig Heerbaan), komend van Tongeren (B) die verder ging richting Nijmegen. In het verleden zijn dan ook in Heel en omgeving vele Romeinse vondsten gedaan.
Heel is omgeven door uitgestrekte Maasplassen +/- 300 ha. (een resultaat van de grindwinning, die in de zestiger jaren in gang werd gezet) en verder zijn er prachtige natuur-en bosgebieden met talrijke recreatie mogelijkheden. Aantrekkelijke recreatie mogelijkheden zijn o.a. het recreatiepark de "Heelderpeel", gelegen rondom water en tussen prachtige natuurgebieden en het villapark de Boschmolenplas in Panheel. Verder kent Heel vele waardevolle cultuur historische gebouwen. Zowel de watersporter als natuurliefhebber kunnen hier hun hart ophalen, zo kan men zeilen, surfen, duiken, zwemmen of luieren aan dagstrand Leerke Ven. Wandelen of fietsen in de bosrijke natuur is ook mogelijk. In Heel en omstreken zijn meerdere sluizencomplexen waardoor boot bezitters makkelijk en snel hun route kunnen volgen.
Heel ligt op een steenworp afstand van Belgiƫ. Wie even de grens over wil gaan en wil proeven van het zuidelijk buitenland, kan dat bijvoorbeeld al door een bezoek te brengen aan Maaseik, een stadje apart. Beroemd om zijn historisch stadscentrum, een levend museum van architecturale hoogstandjes, Maaslandse renaissance, barok zoals de St. Catharinakerk, waar de waardevolste kerkschat van Limburg bewaard wordt en dat allemaal op enkele straten van elkaar. Maar Heel ligt ook gunstig tegen opzichte van karaktervolle steden en dorpen, zoals Stevensweert, Wessem, Maasbracht, Roermond en Thorn: het witte stadje en is al meer dan 800 jaar de hoofdplaats van een miniatuur vorstendom. Thorn heeft, net als Wessem en Stevensweert een historische kern met pittoreske huisjes en vele authentieke panden uit de 15e tot de 18e eeuw. Het wordt ook wel parel aan de Maas genoemd. Bochtige straatjes met originele maaskeien geplaveid, intieme hofjes en de gothische Abdijkerk domineert het romantische stadje.
THORN
MAASEIK
STEVENSWEERT
MAASBRACHT